Presentat el llibre ‘Cuba a Catalunya’ a l’Havana
A la Sala d’Actes del Casal Català de l’Havana, “Sociedad de Beneficiencia de Naturales de Cataluña” es va presentar el llibre “Cuba a Catalunya, el llegat dels indians”, el dissabte 15 de març, a les 16,00h, en el marc d’una completa jornada cultural dirigida per la soprano i presidenta de la Comissió de Cultura de la SBNC, Leila Benson.
El director artístic del Casal, i també membre de la Junta de l’entitat, Luis Eduardo Cura Burguet, va iniciar l’acte amb un extens comentari sobre el llibre i una entrevista amb l’autora al plató, que va anar seguida d’una actuació-concert de la professora russa-cubana Olga Inerarity i dels seus alumnes de la Escuela Superior de Arte de l’Havana.
Entre el públic hi figuraven socis de la SBNC i membres de la Junta directiva, catalans en visita a l’Havana com Anna Cuxart i Luis García Barrionuevo, la historiadora Yaneli Leal de la Cruz, i la representant de la Generalitat de Catalunya Elsa Buisán.
El futlletó editat pel Casal amb motiu de l’acte compta amb fotografies i textos de l’eminent fotoperiodista i president del Casal Català, Jordi Oller i Oller, que comenta:
“Cuba a Catalunya, el llegat dels indians” es la segunda parte de otra importante obra de Tate Cabré publicada hace cuatro años y que tituló “Catalunya a Cuba, un amor que fa història”.
Ambas, además de estar ilustradas con fotografías excepcionales, son el resultado de un amplio estudio sobre los ‘indianos’, aquellos catalanes humildes de barretina y alpargatas que tras grandes esfuerzos, sacrificios e inteligencia convirtieron sus sueños y esperanzas en realidad. De aquellos que pasaron de miserias a lujos y transformaron sus chozas en palacios. De aquellos que legaron una obra social, arquitectónica y caritativa en los lugares donde nacieron o vivieron. La Sociedad de Beneficiencia de Naturales de Catalunya constituye una de esas perdurables y magníficas instituciones que ellos crearon para ayudar a los coterráneos que nunca pudieron salir de la pobreza.
Gracias, Tate Cabré, por el honor de presentar tu nuevo libro en la casa indiana más antigua del mundo y cuya razón de ser está inscripta en este sencillo lema: ‘Por la Caridad y Por Cataluña'”.
El Casal Català de l’Havana, “Sociedad de Beneficiencia de Naturales de Cataluña”, fundat l’any 1842, és el més antic d’Amèrica i compta actualment amb 1.532 afiliats, entre ells la decana, amb 101 anys, Teresita Cruanyes, sòcia de la “Germanor Catalana” de Camagüey i filla dun constructor mataroní afincat a la ciutat a principis del segle XX.
A Cuba existeixen actualment cinc casals catalans en funcionament amb un total de 2.700 socis, malgrat que el Govern cubà només reconeix oficialment el de l’Havana. L’any 2008, encara viuen a Cuba 93 persones nascudes a Catalunya, amb un promig d’edat de 78 anys. El Govern espanyol reconeix, de moment, la ciutadania als nascuts a Espanya i als seus fills, malgrat que existeix una llei en preparació per reconèixer els seus néts.