Catàleg Quim Solà. Espai Lluís Ribas. Febrer 2007

folleto_Quim_RibasAls textos del catàleg d’aquesta mostra de Quim Solà es reflecteix la seva trajectòria última, d’un intimisme colpidor i un domini de l’ofici indiscutible. L’eucaliptus és el tema central de les seves últimes sèries i en aquest arbre he centrat el text i les fotos del catàleg de la mostra, que adjunto tot seguit:

Eucalyptus Globulus

… Hi hem arribat amb moto, en un nuvolet de pols. L’estudi és a una antiga bòbila de Sant Cugat. Fem fotos dels quadres, dels estris, del procés pictòric …

Ja fa set anys que el Quim Solà viu plenament lliurat a la pintura; la que es podria dir la seva nòvia de tota la vida, si no fos perquè li va fer el salt amb el tapís primer, als 70s, i amb el cinema animat després, als 80s, amb el qui ha viscut un llarg idil.li de més de vint anys.

… L’estudi és ple d’eucaliptus per tot arreu: N’hi ha de pintat, de dibuixat, d’assecat. Diu que és un arbre al qual se sent lligat. El fascina des de petit…

Quan vivia sota les campanes, la seva obra era hiperrealista i contundent, una aguda crítica ecològica avant la lettre: llaunes, caixes i detritus urbans. Avui és un retrat poètic, intimista i proper. La pintura i ell comparteixen paisatges del seu entorn casolà: geografies privades, escenaris segrestats a la rutina.

…. Diu que cada fulla d’eucaliptus té una caiguda, un gest diferent… Que quan les juntes fan un conjunt coreogràfic… passos de ballet… Que la seva posició estàtica suggereix moviment …

El seu llenguatge plàstic de maduresa és de textures primes molt treballades amb tècniques personals, sobre una sòlida base de dibuix que a estones s’esvaeix o s’insinua. Potser després d’una sucosa trajectòria artística  des del realisme, el Quim es comença a sentir seduït per l’abstracció.

… Tornem a ser dalt de la moto. Entre clic i clic s’ha fet fosc. El campanar del monestir ja és un far entre les cases. La sentor de l’eucaliptus encara és present…

Tate Cabré

Text i fotos

Adjunto el resum de l’entrevista que radio Sant Cugat va realitzar a Quim Solà amb motiu de l’exposició, tal com apareix al seu web:

http://www.radiosantcugat.cat/index.php/informat/cultura/26813.htm

CULTURA

Noticia difosa el 13/02/07

L’espai Lluís Ribas acull una exposició del santcugatenc Quim Solà

L’eucaliptus és el fil conductor de la nova exposició pictòrica que l’artista santcugatenc Quim Solà ha presentat a l’Espai Lluís Ribas aquest dilluns. Una catorzena de peces de diferents formats mostren paisatges del món més íntim i privat del pintor.

La mostra inaugurada aquest dilluns a la sala d’art Lluís Ribas recull 14 noves obres del pintor resident a Sant Cugat, de diversos formats tant sobre fusta com sobre paper. Utilitzant textures que recorden superfícies naturals, Solà transfigura al seu gust els paisatges que pinta per adaptar-los al seu univers. Alguns dels seus quadres representen paratges naturals propers a Sant Cugat i d’altres se centren en elements de paisatges interiors com el seu propi estudi.

El pintor santcugatenc Quim Solà destaca la importància de l’eucaliptus en les seves últimes obres.

Els inicis de Quim Solà en el món de l’art estan molt vinculats a Sant Cugat. Als anys 70 combinava els estudis de pintura a l’escola Massana de Barcelona amb la formació en el tapís que rebia de la Casa Aymat. La mostra es podrà visitar fins a l’11 de març.

 

 

Quim Solà

 

 

 

 

 

 

 

El motiu central es l’eucaliptus. És el motiu que lliga tota l’exposició. Està intercalat entre paisatges del meu món i elements del meu estudi que representen el meu món més íntim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.radiosantcugat.cat/index.php/informat/cultura/26813.htm